Kirkkonummen musiikkiyhdistys ry

TOIMINTAKERTOMUS 2016

Kirkkonummen musiikkiyhdistyksen toiminta käsittää Kirkkonummen kamariorkesterin toiminnan ylläpidon ja kehittämisen. Vuonna 2016 yhdistys toimi edelleen yhteistyössä Kirkkonummen kunnan kanssa toimintasopimuksen pohjalta.

Yhdistyksen 44. toimintavuonna orkesterin tavoitteet olivat jälleen korkealla ja ne saavutettiin. Orkesteri esiintyi 10 kertaa, joista 9 Kirkkonummella. Täysimittaisia konsertteja järjestettiin 7, joista 6 Kirkkonummella. Yksityiskohtainen luettelo esiintymisistä ja harjoituksista jäljempänä. Orkesterin toiminnan käytännön järjestelyt on suoritettu kokonaan yhdistyksen luottamushenkilöiden vapaaehtoistyönä.

Orkesterin perustana on yli 30 korkeatasoisen amatöörisoittajan, musiikin ammattiopiskelijan ja ammattilaisen muodostama ydin. Kunkin ohjelman tarpeesta riippuen on mukana lisäksi vierailevia ammattilaisia ja ammattiopintoja suorittavia muusikoita sekä muita vahvistuksia. Ammattilaisille ja ammattiopiskelijoille on korvattu kohtuulliset toiminnasta aiheutuvat kulut. Osaamiseensa nähden vaatimattomia palkkioita on maksettu ainoastaan kapellimestareille, solisteille ja satunnaisesti ammattilaisille silloin, kun se on ollut välttämätöntä. Tuotannosta riippuen orkesterin oma esiintymisvahvuus on ollut 4 – 47 soittajaa. Yhteensä orkesterissa on toimintavuoden aikana soittanut yli 70 muusikkoa.

Orkesterin toimintaa jatkettiin yhteistyössä vaihtuvien kapellimestarien kanssa. Tämä on todettu yhdistyksen hallituksen ja orkesterin soittajien piirissä erinomaiseksi menettelyksi orkesterin taiteellisen tason jatkuvan parantamisen näkökulmasta. Toisaalta toimintamuoto vaatii suurempaa panostusta suunnitteluun orkesterin toimihenkilöiden osalta. Toistaiseksi tämäkin toiminnan sektori on voitu hoitaa kokonaan vapaaehtoisvoimin, joskin rajat ovat selvästi näkyvissä. Solisteiksi on pyydetty erityisesti nuoria lahjakkuuksia, joille on voitu tarjota mahdollisuuksia saada arvokasta kokemusta, sekä kirkkonummelaisia taiteilijoita.

Vuoden aikana jatkettiin yhteistyötä Kirkkonummen Musiikkiopiston kanssa mm. lyömäsoitinten yhteiskäytön puitteissa. Orkesteri on toiminut edelleen myös Panula Akatemiassa Kylmälässä akateemikko Jorma Panulan, Suomen huippukapellimestareiden opettajan ”kapubändinä”, jota nuoret kapellimestarilupaukset ovat saaneet johtaa. Yhteistyötä Kirkkonummen seurakuntayhtymän kanssa on tiivistetty niin, että orkesteri on esiintynyt pienkokoonpanolla seurakuntien jumalanpalveluksessa ja sopinut yhteistyön laajentamisesta tulevina vuosina.

Yhdistys esiintyi jälleen (toista kertaa) Kirkkonummi-päivillä järjestämällä kamarimatinean kirkossa.

Yhteistyöprojekteina toteutettiin Kirkkonummen oopperayhdistyksen juhlakonsertti 2.4. sekä Kauniaisten Orkesterin kanssa 10.-11.12. konsertti ”Mahlerin Wien”, jossa esitettiin mm. Gustav Mahlerin 4. sinfonia. Lavalla oli yli 80 soittajaa.

Orkesterin yleisön tarkka määrä ei ole tiedossa, sillä omiin konsertteihin on vapaa pääsy ja myynnissä on ainoastaan käsiohjelmia halukkaille. Kuulijoita on ollut joka tapauksessa selvästi yli 1000.

Yhdistyksen vuosikokouksessa hallituksen jäseniksi valittiin Kari Saari, Jari Koskinen, Jarmo Kankaanpää, Jussi Virolainen ja Mirabella Wessman-Grönholm sekä varajäseniksi Hanna Nikamaa ja Ekhart Georgi. Hallitus valitsi puheenjohtajakseen Kari Saaren, varapuheenjohtajaksi Jussi Virolaisen ja sihteeriksi Jan Lindgrenin. Hallitus kokoontui vuoden aikana viisi kertaa.

Yhdistyksen talous toteutui hieman tavoitetta huonommin, ja ylijäämäksi jäi 1055,08 €.

Tavoite on viime vuosina asetettu korkeammaksi siksi, että yhdistyksellä on ollut alkuvuonna säännöllisesti rahoitusongelma, koska Kirkkonummen kunnan toimintasopimuksen ennakkokin maksetaan kuukausien viiveellä. Tämä lisää kustannuspainetta, koska ongelman hoitamiseksi tulos tulee saada lähivuosina edelleen ylijäämäiseksi.

Edellä esitettyyn viitaten voidaan todeta, että orkesterin toiminnan jatkaminen nykyisessä laajuudessaan on mahdollista, mutta määrällisen kasvun tavoitteleminen ei ole realistista. Lähivuosina tavoitteeksi tuleekin asettaa laadun parantaminen esitysten lukumäärän lisäämisen sijasta.

Yhdistyksen hallitus on hyvin tyytyväinen ja ylpeä orkesterin toiminnasta, ja olemme kokeneet Kirkkonummen kunnan asukkaiden ja päättäjien arvostavan tätä ”maalaiskunnalle” ainutlaatuisen aktiivista ja korkeatasoista kulttuuritoimintaa ja sen jatkuvuutta. Orkesteri on myös nostanut Kirkkonummen kulttuuritoiminnan näkyvyyttä ja profiilia esiintymisillään naapurikunnissa.

Esiintymiset 2016:

1. Konsertti seurakuntasalissa lauantaina 23.1. klo 18. Kapellimestari ja solisti Erkki Lasonpalo

W.A.Mozart Adagio ja fuuga W.A.Mozart Viulukonsertto D J. Haydn Sinfonia 44, "Trauer"

Harjoitukset klo 18.15-21 Winellska skolanin musiikkiluokassa keskiviikkoisin 13.1. ja 20.1., kenraali seuriksella pe 22.1. Lämmittely seuriksella 23.1. klo 16.

2. Romanttinen konsertti seurakuntasalissa lauantaina 27.2. klo 18. Kapellimestari David Claudio, solistit Olivier Pons ja Helen Lindén-Pons.

L. van Beethoven Egmont -alkusoitto

J. Brahms Konsertto viululle ja sellolle

L. van Beethoven Sinfonia 8

Harjoitukset klo 18.15 koululla 27.1., 3.2., 10.2., 17.2., 24.2., kenraali seuriksella pe 26.2. Lämmittely seuriksella 27.2. klo 16.

3. Esiintyminen jumalanpalveluksessa Kirkkonummen kirkossa 24.3. Jousikvartetti

Haydn Kristuksen 7 sanaa ristillä

4. Kirkkonummen Oopperayhdistys 15 v Kirkkoharjun koulun A-talon

liikuntasalissa la 2.4. klo 18. Kapellimestari Jussi Lamminmäki.

Annukka Ahola Kohtauksia oopperoista Porkkala, Joulun tähti ja

Maailman valo

W.A. Mozart Cosi fan tutte: Despinan aaria; Heli Närhi

C. Saint-Saëns Samson ja Dalila: Dalilan aaria; Pia Innala

P. Tsaikovski Patarouva: Kreivittären aaria; Erja Wimeri

G. Puccini Madama Butterfly: Butterflyn aaria; Margit Tuokko

G. Verdi Nabucco: Orjien kuoro

Traviata: Brindisi

Orkesteriharjoitus koululla keskiviikkona 16.3. klo 18.15-21, yhteisharjoitukset koululla ke 30.3. klo 18.15-21 sekä Kirkkoharjun koululla pe 1.4. klo 18-21, kenraali 2.4. klo 15.

5. Vappuaaton viritys Kirkkoharjun koulun D-talon liikuntasalissa lauantaina 30.4.

klo 15. Kapellimestari Eero Lehtimäki, solisti Tami Pohjola, viulu

Ohjelma:

U. Klami Nummisuutarit-alkusoitto E. Elgar Salut d’amour J. Strauss jr Perpetuum mobile P. de Sarasate Mustalaislauluja

R. Wagner Lohengrin, 3. näytöksen Preludi G. Fauré Sicilienne H.C. Lumbye Shampanjagaloppi H. Alfvén Midsommarvaka J. Strauss jr Ukkosta ja salamoita

Harjoitukset koululla keskiviikkoisin klo 18.15-21 13.4., 20.4., 27.4. ja 29.4.

Lämmittely Kirkkoharjun koululla klo 16

6. Piiparilan kapubändileiri pe-su 10.-12.6., konsertti 12.6. klo 15.

7. Kamarimusiikkia Kirkkonummi-päivillä kirkossa la 27.8. Pasuunatrio Niskakangas,

Hautala, Vesola, sekä Kamariyhtye, kapellimestari Teemu Hämäläinen, solisti Tanja

Kortman, viulu

A. Vivaldi ”Vuodenajat”, konsertto ”kevät”, osa 1.

W.A. Mozart ”Pieni yösoitto”, osa 1.

A. Piazolla Oblivion

O. Merikanto Valse Lente

H. Aaltoila Akselin ja Elinan häävalssi

E. Grieg Anitran tanssi sarjasta Peer Gynt

R. Lehtinen On hetki

S. Joplin Entertainer

8. Konsertti Panula Akatemian kanssa Kirkkonummen seurakuntasalilla la 8.10. Kapellimestareina kapuoppilaat, solisti Vasilis Soukas, viulu

G. Rossini Italiatar Algeriassa, alkusoitto

N. Paganini Viulukonsertto 1

L. van Beethoven Sinfonia 6

Harjoitukset koululla klo 18.15-21 keskiviikkoisin 7.9., 14.9., 21.9., 28.9. sekä 5.10. Kenraali seuriksella pe 7.10. klo 18.15-21, lämmittely klo 16-17.30

9., 10. Konsertit Kauniaisten Orkesterin kanssa Kauniaisten Uudessa Paviljongissa 10.12. ja

Kirkkoharjun koululla 11.12. klo 18, johtaa Tuomas Rousi, solisti Mariia Bertus,

sopraano

J.S.Bach-A. Webern Ricercare

A. Schönberg Seitsemän varhaista laulua

G. Mahler Sinfonia 4

Harjoitukset klo 18.15-21 koululla ke 19.10. ja 26.10. Yhteisharjoitukset:

Kirkkonummen koululla keskiviikkona 2.11. Kauniaisten Villa Junghansissa klo 18-21 torstaina 10.11., Kirkkonummen koululla ke 16.11. Villa Junghans to 24.11. Kirkkonummen koululla ke 7.12. Kenraaliharjoitus Kauniaisten uudessa Paviljongissa to 8.12, lämmittelyt ennen konsertteja klo 16 alkaenKirkkonummen kamariorkesteri Mobiili